Foto: Markus Hjortsman

Akut foderbrist i torkan – nu hjälper flera kommuner till

Uppdaterad
Publicerad

Torkan har ställt till det för lantbrukare i Blekinge och det är stor brist på foder till djuren. Nu ser flera kommuner i länet över om det finns kommunal mark som går användas som slåtter eller bete för att hjälpa bönderna.

På onsdagen gav Ronneby kommuns styrande kommunalråd Roger Fredriksson (M) tjänstemännen i uppdrag att inventera kommunal mark som är lämplig för slåtter eller bete Uppdraget innebär också att kommunen ska ta fram en princip för hur detta ska fördelas.

– Vi har hittat vissa bitar idag ganska snabbt. Det är ju inte lösningen på problemet men det kanske lindra lite, säger Roger Fredriksson (M).

Fler kommuner hakar på

Även Karlshamns kommun och Karlskrona kommun ser nu över sina marker.

– Vi har hittat en del mark som vi ska försöka erbjuda men vi har inte helt klart för oss hur mycket det är än. Nackdelen med offentlig mark är dock att det ofta är nedskräpat och ligger till exempel cigaretter och ölburkar, säger Mikael Johansson, enhetschef på gata- och parkservice i Karlshamns kommun.

På måndag ska inventeringen som Karlskrona kommun nu gör vara klar.

– Det är ett bra initiativ tycker vi och vi har hittat vissa ytor som vi kan erbjuda, säger Carl-Johan Svärd, chef på gatu-och parkavdelningen Karlskrona kommun.

”Hittade inga ytor”

I Sölvesborgs kommun har man också sett över sina marker men har i nuläget inte hittat någon yta som går att använda.

– Vi har redan mycket av vår mark utarrenderad sedan tidigare och när vi har diskuterat det nu har vi inte sett att vi har några sådana ytor, säger Anette Persson, teknisk chef vid Sölvesborgs kommun.

I Olofströms kommun ska detta tas upp på måndag och troligtvis finns det en del mark att upplåta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.