Akut platsbrist på Karlskronahäkte – intagna får dela cell

Publicerad

Häktet i Karlskrona är just nu överfullt och vissa intagna får dela cell. Detta är en konsekvens av den akuta platsbristen på flera häkten i landet som kulminerade i helgen.
– Vi får stoppa intaget som man gjort i Malmö, säger Richard Boström, kriminalvårdschef.

Det är stor brist på platser på häktena runtom i landet och i fredags kulminerade platsbristen även på häktet i Karlskrona.

– Vi har klarat oss fram till i fredags med att skicka runt folk men vi nådde bristningsgränsen i fredags. Då hade alla många i arresten så vi kunde inte hjälpa varandra, säger Richard Boström, kriminalvårdschef verksamhetsområde Karlskrona och Kristianstad.

Får dubbelbelägga

Under helgen hade Karlskronahäktet som mest strax över 30 intagna på totalt 23 platser vilket är en beläggning på 120 procent.

– De flesta utrymmen som det går att dubbelbelägga i har vi två i en cell men i vissa fall går det ju inte att överbelägga av olika skäl, säger Richard Boström.

Detta innebär också att Kriminalvården får stoppa intaget och häktade personer i vissa fall får stanna längre i polisens arrest.

– Vi får stoppa intaget som man gjort i Malmö. Det finns ju en yttre gräns för när man inte kan ansvara för säkerhet och arbetsmiljö men vi arbetar med frågan att hitta lösningar, säger Richard Boström.

Polisen i krismöte

Anledningen till de överfulla häktena runtom i landet är ett resultat av medvetet och offensivt polisarbete som lett till att fler grips och häktas.

Hur ser situationen ut framåt?

– I närtid ser det ganska svårt ut men på sikt jobbar vi med en kapicitetökning, säger Richard Boström.

Polisens nationella operativa ledningsgrupp (NOLG) hade under måndagen ett extrainsatt möte för att diskutera vilka åtgärder som måste vidtas för att hantera situationen, uppger polisen.

–  Situationen är oerhört allvarlig. Om polisen tvingas släppa häktade på grund av Kriminalvårdens platsbrist påverkas hela rättsskipningen i samhället, säger ställföreträdande rikspolischef Mats Löfving, i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer