Foto: SVT

Akutboendet för studenter redan överfullt

Uppdaterad
Publicerad

De 40 platserna i gamla Lyckebyskolans gymnastiksal som ska tjäna som akutboende för studenter som inte fått bostad är redan fullt. På onsdagsförmiddagen hade 50 personer anmält sig och fler ringer hela tiden.

Bostadsläget för studenterna i Karlskrona är extra svårt i år och Karlskrona kommun öppnar därför gymnastiksalen på gamla Lyckebyskolan för att låta det blir en sovsal med plats för 40 personer.

Läs mer: Sovsalar blir akutboende för hemlösa studenter

– De fylldes direkt, 50 stycken hade hört av sig till kommunen på förmiddagen idag och fler ringer hela tiden, säger Albin Nilsson, ordförande för studentkåren på Blekinge tekniska högskolan, BTH.

Bland annat bostadsministern Peter Eriksson (MP) kritiserade igår den här lösningen och kallade den bedrövlig.

– Man kan ju tycka att det är pissigt att så många studenter bor i en sovsal och delar dusch och toalett, men det är samtidigt bättre än inget och att avbryta sina studieplaner, menar Albin Nilsson.

Kommunen och studentkåren letar därför ständigt nya lösningar.

– Det  är fler privatpersoner som hört av sig och det uppskattar vi. Även en fastighetsägare i Fur där många studenter skulle kunna få plats, säger Albin Nilsson.

På måndag är det ett obligatoriskt upprop för studenterna på högskolan.

– Kommunen hoppas kunna öppna boendet på fredag eller måndag, berättar Albin Nilsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.