Foto: TT

Ålfiskare vill stoppa vindkraftverk

Uppdaterad
Publicerad

Flera ålfiskare är oroliga för ålen när Taggen vindpark ska byggas i Hanöbukten på gränsen mellan Skåne och Blekinge. Ålfiskarna menar att vindkraftparken kan ha negativ påverkan på ål och ålfångst i området.

Vindparken ska ha 83 vindkraftverk och fick klartecken 2011, då gällde det vindsnurror på max 170 meter i ett havsområde söder om Sölvesborg.

Men nyligen har parken fått tillstånd för en maxhöjd på 220 meter, vilket nu ålfiskare överklagar till mark- och miljödomstolen, skriver Blekinge Läns Tidning.

– Det blir högra än Turning Torso, som är Sveriges högsta skyskrapa. Det är inget som kommer gå obemärkt förbi, säger advokat Per Malmer, som företräder flera ålfiskare.

Ålfiskarna menar att när vindkraftparken tas i drift så kan det ge negativ påverkan på ål och ålfångster i området och överklagar därför bygget till mark- och miljödomstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.