Foto: svt

Äldres mat hade gammalt datum – nu ska stickprov göras

Uppdaterad
Publicerad

Kyld mat som serveras till äldre i Olofströms kommun har flera gånger uppmärksammats som gammal – maten har passerat bäst före-datumet. Nu ska kommunen börja göra stickprov hos de äldre för att se hur utbrett problemet är.

Det har visat sig att flera av leveranserna av den mat som de äldre i kommunen får har varit gammal. Det här rapporterar Blekinge Läns Tidning i dag. Det handlar om den kylda maten som i Olofströms kommun levereras till boende utanför de kommunala åldringsboendena, alltså till äldre med hemtjänst.

Nu får företaget som levererar maten kritik, då det bland annat kommit fram att bäst före-datumet passerat – mat som levererats och som skulle räcka en vecka, går i själva verket ut flera dagar för tidigt.

Kommunen väljer nu själva att göra stickprov på hos de boende som har den aktuella matleverantören.

– Det ingår egentligen inte i hemtjänstens ansvar utan det är leverantören som är ansvarig för matens kvalitet, säger Ingela Colleen, chef för kommunens hemvård, till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.