Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
När Alexandra Prag Gustafsson var fem år 1976 adopterades hon till Sverige från militärdiktaturen Chile. Foto: SVT och privat

Alexandra i Sölvesborg stals från sin mamma – nu vill hon se upprättelse

Publicerad

Alexandra Prag Gustafsson föddes i Chile med ett annat namn.

När hon var fem år adopterades hon till Sverige – tagen från sin biologiska mamma under militärdiktaturen i Chile.

Idag bor hon i Sölvesborg och är bara en av hundratals svenskar i utredningen om chilenska barn som stulits från sina föräldrar.

– Tänk dig själv att lämna dina barn på dagis och sen när du ska hämta dem är de inte där, berättar hon.

Alexandras ursprungliga namn är Ximena Alejandra Piutrin Barriga. Men det namnet bar hon endast i fem år innan hon 1976 togs till Sverige.

– Min mamma skrev aldrig på några papper om att adoptera bort mig. Tänk dig själv att lämna dina barn på dagis och sen när du ska hämta dem är de inte där. Det är fördjävligt, rent ut sagt, och hemskt, säger Alexandra Prag Gustafsson, som tidigare berättat sin historia i Sydöstran.

En historia som delas av hundratals andra svenskar och är bara ett av alla de fall som polisen i Chile nu utreder.

Barn stulna under diktaturen

I en militärkupp 1973 störtade generalen Augusto Pinochet och hans junta Chiles folkvalde president Salvador Allende – och avskaffade demokratin.

Under åren av militärdiktatur adopterades 2000 barn till Sverige.

Samtycke från barnens föräldrar i Chile var inte avgörande för att adoptionerna skulle ske. Den svenska organisationen Adoptionscentrum och deras svenska representant i Santiago förmedlade adoptionerna.

Brott mot mänskligheten

Över 600 svenska fall ingår i en pågående brottsutredning i Chile, om att barn stulits från sina föräldrar under åren av militärdiktatur. Utredningen handlar om brott mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag hoppas att alla mammor ska få upprättelse för vad de utsatts för, säger Alexandra Prag Gustafsson.

Sverige får kritik

Samtidigt är utredarna i Chile kritiska mot att Sverige har dröjt med att själv utreda.

Men under torsdagen togs fallen med de chilenska adoptionerna upp politiskt. Riksdagen debatterade socialutskottets förslag om att regeringen snarast bör utreda de internationella adoptionerna från 1900-talets mitt och fram till i dag.

Alexandras familj återförenades

Även Alexandras syster adopterades till samma svenska mamma och adoptionen skedde i god tro, enligt Alexandra Prag Gustafsson. Tillsammans reste de i vuxen ålder till Chile för en återförening med sin biologiska mamma.

– Som vuxen letade jag efter henne och hittade henne. Vårt första möte var via videochatt och under det mötet var jag i extas. Det visade sig att jag har en fem år yngre bror också. När jag reste till Chile 2013 var det som att vi redan kände varandra, säger Alexandra Prag Gustafsson.

“De stulna barnen”, en serie i fyra delar från Uppdrag granskning, finns nu på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer