Inger Näslund, expert på hav och fiske på WWF berättar i klippet om hur algerna närmar sig bland annat Blekinge. Foto: TT och WWF

Algblomning på väg mot Blekinge – ”Har startat ordentligt”

Publicerad

Algblomningen har börjat i Östersjön. Snart väntas den nå även Blekinge. Och det är det fina midsommarvädret som ska vara boven i dramat.

Som en kär gammal sommarvän brukar algblomningen i Östersjön svepa in mot landet. I år är inget undantag.

– Den har startat ordentligt, men är ganska långt ut. Men den driver in mot Sverige och det är många områden som sagt att nu är algerna nära kusten, bland annat Blekinge, säger Inger Näslund, expert på hav och fiske på WWF.

Blomningen kommer något senare i år än vanligt.

– Det beror på vädret som vi har haft. Det har varit väldigt varmt nu efter midsommarhelgen och då börjar det blomma, säger Inger Näslund.

Gödsel från åkrar

Anledningen till att algblomning sker är bland annat att gödsel från åkrar har runnit ut i havet.

– I Sverige har vi blivit bättre på att bygga våtmarker och liknande. Men det behövs fortfarande göras mer för att förhindra algblomningen, säger Inger Näslund.

En sådan sak menar Inger Näslund är att man som privatperson ska tänka hur man agerar i Östersjön.

– Man bör inte släppa ut resterna från båttoaletten i havet och man bör inte heller kissa i havet. Det låter kanske lite löjligt att sådana små åtgärder ska hjälpa till, men många bäckar små.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.