Foto: SVT/Erik Alfredsson

Tusentals liter starköl i beslag – smugglingen bara ökar

Publicerad

De senaste två åren har tullen i Blekinge beslagtagit 80 000 liter starköl och nära tre miljoner cigaretter. Och på Tullverket ser man en ökande trend i just alkoholsmuggling.

Det vanligaste som tulltjänstemännen i Blekinge stöter på är olagligt införd alkohol eller smuggelcigaretter. Sedan 2017 har tullen beslagtagit 80 000 liter starköl och 3 600 liter starksprit i länet.

– Jag skulle nog våga påstå att det finns ett illegalt systembolag i nästan varje liten by i Sverige. Det är väldigt mycket alkohol som kommer in illegalt i Sverige, säger Michael Nelander, regionchef för brottsbekämpning på Tullverket.

Sparar mycket pengar

Karlshamn har Sveriges enda färjeförbindelse med Litauen.

– Och det är ju ett intressant land i narkotikasammanhang.

De beslag som tullen har gjort i Blekinge beräknar de har sparat samhället drygt 9,1 miljoner kronor i olika kostnader som smugglingen hade medfört. Det handlar om allt från förlorade skatteintäkter till omvårdnadskostnader och rättsliga diton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.