Foto: SVT/Jennifer Alm

Alliansen: ”Har skapat ordning i ekonomin”

Uppdaterad
Publicerad

Ordning och reda i ekonomin. Det var budskapet från den styrande Alliansen när regionens ekonomiska resultat presenterades.

Regionen visar ett överskott på 61,8 miljoner för 2019.

– Resultatet visar på att Alliansen tagit ansvar och börjat skapa ordning och reda, säger Lennarth Förberg (M), regionråd.

Det är andra året i rad som regionen gör ett överskott. Framför allt är det finansförvaltningen som visar ett bättre resultat än förväntat med 146 miljoner över budget.

Besparingar i vården

Samtidigt ökar kostnaderna för hälso- och sjukvården och budgeten överskreds med nära 156 miljoner kronor.

Tidigare i månaden beslutade Alliansen i hälso- och sjukvårdsnämnden, med stöd av SD, om besparingar på 150 miljoner kronor inom vården.

– Vi hoppas att patienterna inte ska märka det men exakt hur man ska gå till väga kommer jag få föredraget för mig. Även om vi har lagt ett besparingsuppdrag har de fått mer pengar än förra året i sin budgetram. Vi vi har inte dragit ner men man har svårt att nå budget, säger Lennarth Förberg.

Oppositionen kritiska

Socialdemokraterna har kritiserat beslutet om besparingarna och föreslog att nämnden skulle be fullmäktige om mer pengar, som nu finns avsatta till nya framtida satsningar.

– Vi menar att det är orimligt att kräva att verksamheten ska göra besparingar på runt 150 miljoner kronor samtidigt som den ska göra nya satsningar, skrev Markus Alexandersson (S) 2:e vice ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.