Enligt Carina Söderholm, verksamhetschef på vuxenpsykiatrin, är lättillgängligheten en av de främsta orsakerna till att unga använder narkotikaklassade läkemedel. Foto: TT/SVT

Tablettmissbruket ökar i länet – framför allt bland unga

Publicerad

Tablettmissbruk är ett växande problem i Blekinge och de som hamnar i ett beroende är ofta unga människor.

– Det handlar om personer från alla samhällsnivåer, säger Carina Söderholm, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin i östra Blekinge.

Missbruk av narkotikaklassade läkemedel blir allt vanligare i länet och de som använder preparaten är ofta unga personer, födda på 90- eller 00-talet.

– Vi kan se att det sker en stadig ökning och att det handlar om personer från alla samhällsnivåer. Allt fler söker vård hos oss, men det är antagligen bara toppen av isberget, säger Carina Söderholm.

Statistik från Socialstyrelsen visar att antalet personer i Blekinge som fått en missbruksdiagnos gällande opioider från öppenvård vid sjukhus eller specialistvård stigit från 29 personer 2009 till 314 personer 2018.

Börjar som medicinering

Enligt Carina Söderholm är lättillgängligheten den främsta anledningen till att problemet ökar.

– Preparaten är lätta att få tag på, både legalt och illegalt. Här bär vården ett ansvar, då det förskrivs smärtstillande läkemedel utan korrekt uppföljning eller ens korrekta indikationer. Det är något vi hela tiden jobbar för att bli bättre på.

Vilka preparat är det som förekommer?

– Det handlar framför allt om opioider, men även bensodiazepiner. De har god effekt mot ångest och sömnsvårigheter. Många som blir beroende börjar med tabletterna för att de mår psykiskt dåligt eller har smärtproblem. Sedan utvecklas det till ett beroende, säger Carina Söderholm.

Hör mer i klippet ovan.

Opioider och bensodiazepiner

Opioider är ett namn för en grupp starka morfinliknande substanser, både lagliga receptbelagda preparat och illegala droger som heroin eller syntetiska varianter som fentanyl. De har gemensamt att de verkar smärtstillande, lugnande och muskelavslappnande.

Bensodiazepiner är beroendeframkallande, narkotikaklassade läkemedel som främst förskrivs vid ångest och sömnbesvär, men kan även användas vid behandling av alkoholberoende.

Källa: Folkhälsomyndigheten och Läkemedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.