Saman Saids dokumentär ”Sunnateatern” handlar om ett integrationsprojekt där elever på Sunnadalsskolan ska producera en teaterföreställning. Foto: svt

Saman Said vill lyfta utanförskap i sin långfilmsdebut

Uppdaterad
Publicerad

För andra året i rad arrangeras Carl International filmfestival och Blekingefilmaren Saman Said har världspremiär för sin film ”Sunnateatern”.

– Det känns helt otroligt, jag hade aldrig förväntat mig att den kommer visas på biograf, men allt handlar om att kämpa. Har du viljan till något så går det, säger Saman Said, dokumentärfilmare.

Han har jobbat på filmen de senaste två åren. Filmen handlar om det hyllade integrationsprojektet på Sunnadalsskolan, där eleverna ska producera en teaterföreställning. I filmen får man träffa lärare, elever och pedagoger under förberedelserna och repetitioner. Saman Said vill bland annat lyfta utanförskap med filmen.

– De har svårt för svenskan och de bor i ett område som inte har så bra rykte, men det är något som bevisas i slutet på filmen, att allting handlar om att kämpa, säger Saman Said.

Demokrati centralt i år

Årets tema för festivalen är demokrati och festivalchefen Henrik JP Åkesson tycker att Saman Saids film är betydelsefull.

– Filmen handlar om ett viktigt ämne, där man talar om integration och man talar om teaterns roll som jag tycker är väldigt viktigt, att man genom andra karaktärer kan säga saker som inte är så lätta att säga i egen person, säger han.

Under festivalen kommer det hållas samtal om demokrati och filmens roll i den.

Mer fokus på Östersjöregionen

Årets nyheter är att det kommer visas film i Ronneby och att man kommer dela ut priser om 25 000 kronor vardera, ett för bästa regi och ett för bästa manus.

– Nytt för i år är att vi fokuserar ännu mer på Östersjöregionen som vi inledde med förra året och det här priset är till den bästa Östersjöfilmen.

Totalt är det tio filmer som tävlar. Länderna som deltar är Sverige, Norge, Finland, Danmark, Tyskland, Estland, Lettland, Litauen, Ryssland och Polen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.