Alva Wendel, 16 år, blev utbränd på högstadiet. Med hjälp av en elevcoach så lyckades hon ta sig tillbaka till skolan. Foto: SVT/Michelle Hallberg

Alva blev utbränd på högstadiet – fick hjälp av elevcoach

Publicerad

När Alva Wendel, 16, gick på högstadiet så tog hon på sig för mycket att göra – både i skolan och på fritiden. Det slutade med att hon brände ut sig och hon klarade inte längre av att gå till skolan.

– Det var fotboll tre-fyra gånger i veckan, fiol och dans. Det fungerade bra då, jag bara gjorde allt. Jag skulle ha högsta betyg. Men sen tog det stopp, säger Alva Wendel.

Hon slutade med sina fritidsaktiviteter och var mindre och mindre i skolan. Alva var utbränd i sjunde klass.

Sölvesborg

– Jag gick i skolan en eller två lektioner per dag.

Fick sänka kraven

Alva fick hjälp av en elevcoach från Tillbaka till skolan, en verksamhet inom elevhälsan i Sölvesborg.

– Det handlar om att bygga relationer med eleven, sedan lägger vi ett pussel för att hitta vad vi kan göra för att få dem tillbaka till skolan, säger elevcoachen Marcus Persson.

För Alvas del handlade hjälpen om att bli skjutsad till och hämtad på skolan, få hjälp att sänka kraven hon hade på sig själv och få en vuxen att prata med.

– Det var skönt att kunna prata med någon som inte är en förälder. Det betydde mycket att de ville hjälpa mig, det fick mig att vilja komma tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sölvesborg

Mer i ämnet