Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Henrik Johansson, ordförande i Ambulansförbundet, vill se förändringar hos SOS Alarm. Foto: Johannes Weckström/SVT

Ambulansförbundet kräver åtgärder av SOS Alarm

Publicerad

Ambulansförbundet anser att det i dag finns flera brister hos SOS Alarm. Bland annat menar de att beredskapen är för låg och att utbildningsnivån för operatörerna måste höjas.

– Där måste vi rikta kritik, säger Henrik Johansson, fackordförande.

Utbildningsnivån och kraven på att bli SOS-operatör är för låga, menar Ambulansförbundets ordförande Henrik Johansson, som istället vill se legitimerad vårdpersonal på operatörstjänsterna.

– Vi behöver ha ett system som tar höjd, en överkapacitet. I dag har vi en eftersatt beredskap, och det handlar både om alarmeringen som i tillgängliga ambulansresurser. Där måste vi ta ett nytt krafttag, säger han.

Ovanligt men allvarligt

Att ambulanser fördröjs eller skickas till fel adress på grund av bristande lokalkännedom, som i fallet med Herman Nilica, är ovanligt men allvarligt, menar han.

– Man får säga att det är sällanhändelse, men varje gång det händer är en gång för mycket. En ambulans som fördröjs är alltid en fara för patientsäkerheten. Så mer övning mellan prehospital personal och alarmeringspersonal är helt och hållet avgörande.

SOS Alarm säger att de inte känner igen sig i kritiken från Ambulansförbundet.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.