I ett av projektet, ”Tjej2020”, anordnades fem träffar innan aktiviteterna stoppades av pandemin i november. Trots det ändrades lönekostnaderna flera gånger. Foto: SVT Design

Redovisade tre olika lönesummor – för samma projekt

Publicerad

Kostnaderna för löner i Panncentralens projekt mot segregation ser olika ut – beroende på vilken rapport kommunen läser.

Tre gånger på kort tid har föreningen redovisat skiftande utgifter för ett och samma projekt.

I slutet av januari kunde SVT Nyheter Blekinge avslöja att Panncentralen uppgav för kommunen att utgifter för löner knutna till det statligt finansierade integrationsprojektet ”Tillsammans för Karlskrona” ökade med 228 000 kronor på en månad – samtidigt som verksamheten höll stängt för allmänheten.

Uppgiften kunde utläsas av den försenade slutrapport som Panncentralen efter påtryckningar lämnat in till kultur- och fritidsförvaltningen.

Men frågan är om siffrorna var korrekta.

I dagarna kom en ny version – trots att slutrapporten redan lämnats in – med en korrigerad slutsumma, som hade ökat med 8 947 kronor.

Lönerna ökade

För det andra statliga integrationsprojektet, ”Tjej2020”, har resultaten också förändrats beroende på vilken rapport som gäller. Detta trots att föreningen redan i november uppgav att man hade haft fem träffar och inte kunde fortsätta projektet som planerat på grund av pandemin.

I slutrapporten som lämnades in i mitten på januari uppgav föreningen att lönekostnaderna för tjejprojektet hade minskat sedan i november. Nästan 80 000 kronor av det totala bidragsbeloppet på 100 000 fanns kvar – pengar som föreningen skulle betala tillbaka.

Nu har en tredje siffra redovisats för kommunen.

I det underlag som lämnades in i veckan hade lönekostnaderna plötsligt i stället ökat med 29 525 kronor. I SVT:s granskning av underlagen till lönekostnaderna framgår det att åtta personer avlönades.

Dessutom tog en ledare på Panncentralen ut ett förskott på drygt 8 000 kronor – trots att projektet hade avslutats i förtid på grund av pandemin.

”Kan skilja på småsummor”

Ivar Wenster, som valdes till ny ordförande i föreningen för tre veckor sedan, menar att det förekom felaktigheter i delrapporten som lämnades in i november men att han är trygg med att de senaste löneuppgifterna som har redovisats till kommunen stämmer.

Går det lita på Panncentralens redovisningar?

– Ja det tror jag. Det kan säkert skilja på småsummor men jag har ingen större oro över slutredovisningarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Granskningen av Panncentralen

Mer i ämnet