Foto: Polisen

Kräver miljonskadestånd efter fentanyldöd

Publicerad

På webshopen saluförde 23-åringen drogerna helt öppet. Tolv kunder, varav två i Blekinge, avled i överdoser innan affärerna stoppades. Nu kräver anhöriga och släktingar till offren närmare 1,5 miljoner kronor i skadestånd.

Utredningen mot 23-åringen i Motala fortsätter och åtal väntas dröja åtminstone till sommaren. Försäljaren misstänks för tolv fall av dråp alternativt vållande till annans död och nekar till anklagelserna. Han släpptes ur häkte i januari i år, men är alltså fortsatt misstänkt.

– Han förnekar brott, men jag vill inte gå in på hur han utvecklat sin inställning, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund i Linköping.

Totalt tolv dödsfall över hela landet kopplas till en fentanylvariant som beställts från 23-åringens webshop.

– Butiken, som legat helt öppen, startade i september. Det första dödsfallet skedde i oktober.

Inte olaglig

På sidan skriver mannen att företagets produkter är ”av högsta kvalitet” – ändå tros den variant av fentanyl som sålts via butiken ha orsakat tolv människor död.

– Det var en fentanylanalog som vid tidpunkten hade en kemisk sammansättning som då inte gjorde den olaglig, säger Britt-Louise Viklund.

Skadeståndskraven från anhöriga till offren uppgår i dagsläget till drygt 1,4 miljoner kronor.

Domstolen har beslutat om kvarstad för att säkra 23-åringens eventuella tillgångar. Han tros ha drivit webshopen på egen hand.  Hur stora belopp knarkföretaget hann omsätta innan mannen greps vill Britt-Louise Viklund inte svara på.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Fentanyldöden

Mer i ämnet