Tusentals kvinnor i landet upplever att de utsatts för förgiftning av kopparspiral. Foto: OLA TORKELSSON / TT

Anklagar Läkemedelsverket för att vifta bort kvinnors ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

Anna Lindeberg från Karlskrona anmäler Läkemedelsverket till Justitieombudsmannen. Hon anser att verket viftar bort kvinnors ohälsa i deras tillsyn av kopparspiralen Nova T 380.

I en grupp på Facebook vittnar över 5000 kvinnor om att de har blivit sjuka av kopparspiralen Nota T 380. Bland symptomen som anges är synrubbningar, hjärt- och kärlsjukdomar, ångest och neurologiska besvär några exempel. Det rapporterar P4 Blekinge.

Anna Lindeberg från Karlskrona är en av kvinnorna som upplever att hon blivit sjuk.

Efter att ha fått in flera rapporter om biverkningar från kopparspiralen som inte varit kända sedan tidigare gjorde Läkemedelsverket en tillsyn i höstas. Där kom det fram att ingen av de nya biverkningarna som rapporterats in har något samband med spiralen. Den slutsatsen gör Anna Lindeberg besviken.

– Det känns som att de avfärdar det här väldigt lätt, säger hon till P4 Blekinge.

Vid upprepade tillfällen har hon ställt frågor till Läkemedelsverket om vilka studier som finns och hur de är utformade, men hon upplever att hon inte har fått några bra svar.

– Läkemedelsverket har till uppgift att göra tillsyn och när jag inte kan få ut underlag som jag tycker är okej tycker jag att JO kan se över om verket har gjort sitt uppdrag, säger Anna Lindeberg till P4 Blekinge.

Läkemedelsverket anser att frågan har tagits på största allvar eftersom det faktiskt gjordes en tillsyn, som man anser vara tillräcklig. Ewa-Lena Hartman, gruppchef på den avdelning som gjort tillsynen, känner sig också trygg med resultatet. Hon anser att det inte finns någon anledning att tro att verket har brustit på något sätt och säger till Sveriges Radio att hon vill inte kommentera saken vidare eftersom hon ännu inte har sett hela anmälan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer