Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ännu ingen polisutredning gällande misstänka upphandlingar Foto: SVT

Ännu ingen polisutredning kring misstänkt felaktiga konsultköp

Uppdaterad
Publicerad

Under närmare två års tid har det funnits misstankar om felaktiga köp av konsulttjänster i Ronneby kommun. Men än har polisutredningen inte startat.
– Jag tycker det är djupt olyckligt, säger Roger Fredriksson (M), kommunalråd.

I oktober 2018 gjorde Ronneby kommun en polisanmälan efter att misstankar uppdagades i samband med att en extern granskning gjordes kring felaktiga köp av konsulttjänster. Det handlar om att företrädare för kommunen på oriktiga grunder ska ingått avtal med lokala företagare där enskilda personer kan ha gynnats på ett otillbörligt sätt.

Men trots att det nu gått närmare två år har polisen fortfarande inte börjat utreda fallet.

– Jag tycker det är djupt olyckligt att de här processerna drar ut på tiden eftersom det handlar om hur andra ser på om vi har agerat rätt och enskilda människor som far illa under en sådan här process. Att det skulle ta så här lång tid var oväntat, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

”Problem att det dröjer”

Åklagaren Joel Holmgren menar att polisens bedrägerisektion i region syd har varit ansträngd under en längre tid och att man får räkna med att det tar minst ett år i ett bedrägeriärende innan en polisiär utredare tilldelas.

– Det är naturligtvis ett problem när det dröjer såhär länge. Både för den som vill få saken utredd och för den misstänkte som har det hängande över sig, säger han.

I nuläget finns ingen skäligen misstänkt.

– Förundersökningen rubriceras som trolöshet mot huvudman, men den är i ett mycket tidigt skede. Det vi tittar på är vad som har hänt och om det är brottsligt. Nästa steg är att vi ska hålla förhör med anmälaren i ärendet, säger Joel Holmgren.

Ytterligare anmälan

Sedan tidigare finns ytterligare en anmälan som väntar på utredning.  I september 2017 gjorde Ronneby kommun en polisanmälan mot det kommunala bolaget Miljö & Teknik AB i Ronneby som misstänks för att ha tagit ut felaktiga taxor och avgifter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer