Boverket vill lämna dessa nuvarande lokaler inne på gamla kaserngården Sparre – för en ny fastighet på Skeppsbrokajen vid Gästhamnen. Foto: SVT/Arkiv

Anställd på Boverket indragen i muthärva

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på Boverket har dykt upp i en större utredning kring mutor från ett utbildningsföretag i Stockholm. Personen som fortfarande arbetar på myndigheten har polisanmälts misstänkt för att ha tagit emot teknisk utrustning som sedan har fakturerats till myndigheten.

Det var under arbetet med en utredning kring ett utbildningsföretag i Stockholm som det upptäcktes att en anställd på Boverket, för drygt fem år sedan, misstänks ha tagit emot mutor.

Muthärvan kring utbildningsföretaget uppmärksammades förra året och sedan dess har flera anställda på svenska myndigheter dragits in i utredningen.

Karlskrona

Fick spelkonsoler

De ska i samband med företagets kurser ha fått gåvor som sedan har fakturerats till myndigheten. Det har handlat om bland annat surfplattor och spelkonsoler.

Även anställda på Landstinget Blekinge och Kustbevakningen har polisanmälts efter att ha tagit emot gåvor från utbildningsföretaget.

Utredning på Boverket

Yvonne Svensson, som är rättschef på Boverket, säger att den anställde jobbar kvar på myndigheten och att de har gjort en egen utredning av ärendet.

– Inga åtgärder har vidtagits då preskriptionstiden för det har passerat, säger Yvonne Svensson.

Boverket har även gjort en egen åtalsanmälan, vilket de är skyldiga att göra som arbetsgivare, berättar Yvonne Svensson.

– Nu följer vi ärendet eftersom vi har gjort en anmälan, men vi vidtar inga andra åtgärder just nu, säger hon.

Enligt Yvonne Svensson finns det inte några misstankar om att ytterligare anställda skulle vara inblandade.

– När vi fick in det här har vi gjort en genomgång av fakturor och då har vi inte sett att några ytterligare personer skulle ha varit inblandade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet