Foto: SVT

Anställda på BTH vittnar om tystnadskultur

Publicerad

Minskat förtroende för ledningen och en stärkt tystnadskultur. Så beskrivs arbetsklimatet på BTH:s avdelning gemensamt verksamhetsstöd av personalen.

– Det är tråkigt om det är så, säger Anders Hederstierna, rektor på Blekinge tekniska högskola.

Det är 25 personer som har intervjuats av Företagshälsan om arbetsmiljön på avdelningen gemensamt verksamhetsstöd där bland annat personal inom ekonomi, IT- och service och HR arbetar på Blekinge tekniska högskola.

I kartläggningen framkommer det att många av de anställda har fått ett minskat förtroende för ledningen, något som BLT rapporterade om under torsdagsmorgonen. Personal har upplevt att det blivit en stärkt tystnadskultur och att det finns rädsla för att bli bestraffad om man uttrycker sin åsikt.

– Det känner jag inte igen mig i, men det är möjligt att det finns. Det är såklart tråkigt om det är så, säger han, säger Anders Hederstierna rektor på BTH

Det beskrivs också i rapporten att det finns ett ledarskap med ”några män som bestämmer” och ”som håller varandra och ryggen och har stor makt”.

– När det gäller ledningsfunktioner är det av elva institutioner fyra som leds av kvinnor. Men i högsta ledningen är könsfördelningen mer ojämn, säger Anders Hederstierna.

Förutom rektor består högsta ledningen av två dekaner, högskoledirektör och vicerektor, varav en person är en kvinna.

”Inte okej”

I rapporten framkommer det även att flera av de anställda upplever att kvinnliga medarbetare behandlas olika jämfört med manliga.

– Det är inte okej. Nu handlar det om en liten grupp som är intervjuade men även om det är enstaka personer som känner så är det inte okej, och det är någonting vi måste arbeta vidare med.

En majoritet av de intervjuade tycker att BTH är en arbetsplats där det är ett bra arbetsklimat i arbetsgrupperna och att arbetsplatsen är bra på så sätt att det råder en stor frihet, men att det finns brister i arbetsmiljöarbetet och i organisationen.

– Jag är glad för synpunkterna att en klar majoritet är väldigt nöjda både med arbetsmiljö och arbetsplatsen. Sen är det naturligtvis bra att det kommer fram synpunkter, så att vi kan göra något åt bristerna, säger Anders Hederstierna, som berättar att det har tagit fram en åtgärdsplan och att högskolan ska arbeta mer för att fånga upp även psykosociala arbetsmiljöproblem, inte bara fysiska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.