Foto: Fredrik Sandberg/TT

Distansundervisning på flera skolor – så är läget i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Den ökade smittspridningen av covid-19 gör att situationen på länets skolor blir allt mer ansträngd, med hög sjukfrånvaro hos både elever och lärare. Fler klasser har skickats hem – däribland låg- och mellanstadieelever.

SVT Nyheter Blekinge har under måndagen pratar med skolchefer i Blekinges fem kommuner om hur läget ser ut gällande distansundervisning och smittläge.

Karlskrona

I länets störta kommun har flera besked om distansundervisning kommit sedan vårterminens start, med cirka åtta skolor där klasser för tillfället är hemskickade.

– Vi har klasser som har övergått till distansundervisning i låg-, mellan- och högstadiet. Men ju yngre man är, desto mer stöd behöver man runt sig. Därför försöker vi vara restriktiva med distansundervisning i lägre åldrar. säger Henning Fuhrman, verksamhetschef för grundskolan.

Under måndagsförmiddagen hade endast en gymnasieklass på Törnströmska gymnasiet skickats hem i kommunen.

– Jag tror att det är tack vare att gymnasieelever vaccinerat sig i högre utsträckning som vi hittills klarat oss bättre, säger Victor Lindberg Karlsson, verksamhetschef för gymnasieskolan och särskolan.

Under eftermiddagen kom dock beskedet att även gymnasiesärkolans enhet Arenaskolan håller stängt under veckan, då personalfrånvaron är så stor att man inte anser sig kunna bedriva verksamheten på ett säkert sätt.

Ronneby

Under måndagen kom beskedet att högstadieeleverna på Snäckebackskolan övergår till distans under måndagen.

– Det beror på att det är så många i personalen som är hemma sjuka, eller i karantän. Vissa klasser kommer dock ha närundervisning, där personalen är frisk, säger Tobias Ekblad, chef för utbildningsförvaltningen.

På byggprogrammet på gymnasieskolan Knut Hahn har eleverna distansundervisning i yrkesämnena, även här beroende på frånvaro av lärare. Och förvaltningschefen tror inte att toppen för distansundervisning är nådd.

– Jag tror att det blir värre innan det blir bättre. Fler beslut om distans kommer nog under denna eller nästa vecka, säger han.

Karlshamn

Pandemin har slagit hårt mot skolorna i Karlshamn där flera klasser skickats hem distansudnervisning, med mellanstadieeleverna på Bodestorpsskolan som exempel, där eleverna studerar hemifrån veckan ut.

– Där har smittspridningen varit så stor bland både elever och personal, att vi inte såg någon annan möjlighet. Annars försöker vi verkligen undvika att skicka hem från klass fyra och nedåt, säger Tomas Ringberg, chef för utvecklingsförvaltningen.

Tomas Ringberg beskriver smittspridningen som ”stökig” på samtliga skolor, och flaggar för att fler beslut om distansundervisning är på gång.

Olofström

Även i Olofström har man under måndagen tagit beslut om att skicka hem en mellanstadieklass på Vilboksskolan för distansundervisning. Ett beslut som gäller under hela veckan.

– Vi vet att det bir mer komplicerat ju yngre eleverna är. Det är långt ifrån optimalt, men vi får laga efter läge, säger Patrik Håkansson, chef på utbildningsförvaltningen.

Klassen är för tillfället den enda i Olofström som studerar på distans, men förvaltningschefen utesluter inte att fler kommer behöva skickas hem.

– Vi har en hög frånvaro generellt bland både personal och elever. Totalt sett har vi ungefär 300 av 1 430 elever borta i grundskoalan. Så vi följer utvecklingen dag för dag, för att se vilka åtgärder vi behöver vidta.

Sölvesborg

Sedan vårterminens start har endast en gymnasieklass haft en period av distansundervisning. Och samtliga klasser hade närundervisning under måndagsförmiddagen.

– Vi gör bedömningen utifrån varje enskild klass, och har hela tiden en beredskap för att gå över till distans om det skulle krävas, säger Martin Åsman, barn- och utbildningschef.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.