Tips på hur du kan hålla råttorna borta. Foto: Fredrik Sandberg / TT

Antalet råttsaneringar minskar i Blekinge

Publicerad

Antalet saneringar av råttor i Blekinge minskade förra året med sju procent. I landet i stort ökade däremot saneringarna med tio procent under samma period, enligt statistik från Anticimex.

I Blekinge genomförde Anticimex 982 saneringar av råttor under 2017 och det är en minskning med 7 procent jämfört året innan. Även förra året minskade saneringarna i länet.

I landet i stort har däremot råttsaneringarna under samma period ökat med knappt 10 procent.

– Råttor och människor trivs på samma platser och gillar samma sorts mat. Kommuner, fastighetsägare och bostadsrättsföreningar behöver arbeta tillsammans och långsiktigt för att bekämpa råttor, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex i ett pressmeddelande.

Nya regler

De senaste åren har reglerna för bekämpning av råttor gradvis förändrats. Det är inte längre tillåtet att permanent lägga ut kemiska bekämpningsmedel, det som ofta kallas råttgift.

I stället behövs en kombination av åtgärder med exempelvis elektroniska och mekaniska fällor.

– Många förlitar sig fortfarande på enbart kemiska bekämpningsmedel för att bekämpa råttor. Det behövs ett förändrat synsätt och en kombination av olika metoder för att minska antalet råttor, säger Håkan Kjellberg.

Så undviker du råttor

– Råttor älskar vår mat, så lämna den inte framme.

– Håll rent och städat i förråd och lager, råttor bygger gärna sina bon i bråte.

– Håll koll på växterna. Råttor klättrar bra och kan använda sig av klätterväxter, träd och buskar för att komma till balkonger eller ventiler.

– Håll koll på soporna. Se till att det är lock på sopbehållare och att komposter är placerade en bra bit från fastigheten.

– Använd digitala fällor. En digital fälla är uppkopplad och larmar så fort en råtta går i den. På så sätt kan man snabbt sätta in åtgärder där antalet råttor ökar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.