Genom den nya appen har parkeringsvakterna hittat flera skuldbilar. Foto: Andreas Steinbach

Ny teknik ska avslöja bilmålvakter

Publicerad

Karlskrona blir först ut i landet med en app för att snabbt kunna kontrollera om en bil är registrerad på en så kallad målvakt för att undkomma parkeringsböter. Med den kan parkeringsvakterna snabbt koppla upp sig mot Transportstyrelsens register och få uppgift om en bils obetalda avgifter.

Om en bil har mer än 5 000 kronor i obetalda parkeringsanmälningar eller andra skulder så kallar parkeringsvakterna på bärgare som transporterar bort fordonet. Samtidigt går det automatiskt en anmälan till Kronofogden och polisen, det här var Sydöstran först med att berätta.

– Alla bilar som är felparkerade kommer vi att slå på med det nya systemet, säger Johan Lindh trafikingenjör på Karlskrona kommun.

Oskattade och oförsäkrade

Under januari hoppas kommunen att systemet ska vara igång. Det är Karlskrona kommun tillsammans med Stockholm, Göteborg, Malmö och Sigtuna, som köpt in det nya dataprogrammet. Övriga kommuner har dock valt att låta sina fordonsflyttare använda den nya tekniken i första hand. I Karlskrona hamnar det istället direkt hos parkeringsvakterna.

När en bil har hittats med skulder på över 5000 kronor är det trafikingenjörerna på kommunen som fattar beslut om bilen ska transporteras bort.

– Många av de här bilarna är oskattade, oförsäkrade och med stora fordonsrelaterade skulder, de är dem vi vill åt, säger Johan Lindh.

Hittills i år har man genom en manuell undersökning upptäckt sex bilar som varit registrerade på målvakter och förra året hittades mellan 25 och 30 bilar.

– Det ska bli intressant att följa upp det här om ett år, säger Johan Lindh.

Bilmålvakt

Begreppet bilmålvakt används om personer som av någon anledning går med på att registreras som ägare till ett fordon i stället för fordonets verklige ägare.

Genom att använda en bilmålvakt slipper fordonets verklige ägare betalningsansvar för fordonsrelaterade skatter och avgifter eftersom den registrerade ägaren (dvs. bilmålvakten) är betalningsskyldig. Bilmålvakten betalar dock aldrig varken skatter eller avgifter och staten går därmed miste om stora intäkter.

Enligt Kronofogden var det sammanlagda skuldbeloppet för de fordonsrelaterade skulderna nästan 1,9 miljarder kronor i början av 2016.

Källa: Transportstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.