Foto: TT

I coronans spår – kraftig ökning av ungdomsarbetslösheten

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler unga i länet står utan jobb. Sedan coronapandemins utbrott har arbetslösheten fortsatta att öka. Värst drabbade är ungdomarna.

– Det är främst ungdomar som får känna på en lågkonjunktur först, säger Nada Nedelén, verksamhetssamordnare på Arbetsförmedlingen i Blekinge.

Arbetslösheten totalt ligger på drygt tio procent i länet. Bland ungdomar (dit räknas personer upp till 25 års ålder) är den siffran betydligt högre. I juli var ungdomsarbetslösheten i länet 17 procent. Högst arbetslöshet bland unga har Olofström kommun som nu gått förbi Ronneby i högst andel arbetslösa ungdomar.

– Vi vill ju inte att ungdomar har ett långvarigt utanförskap från arbetsmarknaden. Det är jätteviktigt att de inte är arbetslösa under en längre tid, säger Nada Nedelén.

Varsel under våren

De högsta varseltalen kom under våren och har enligt Nada Nedelén avtagit de senaste månaderna.

Hur hösten blir beror mycket på hur pandemin utvecklar sig men hon tror att företag kommer att vara mer restriktiva med att anställa i och med det osäkra läget.

Andel arbetslösa ungdomar i juli

Olofström: 20,7 procent

Ronneby: 19,4 procent

Sölvesborg: 16,8 procent

Karlshamn: 16,3 procent

Karlskrona: 15,8 procent

Blekinge: 17 procent

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.