Foto: TT

Allvarliga arbetsmiljöbrister vid helikopterbasen i Ronneby

Publicerad

Det finns en mängd arbetsmiljöbrister vid helikopterbasen i Ronneby, visar en rapport från Arbetsmiljöverket. Sjö- och flygräddningen medger att arbetsmiljön hamnat i skuggan av flygsäkerhetsarbetet.

Arbetsmiljöverkets inspektion av Sjöfartsverkets räddningshelikopter och själva basen i Ronneby genomfördes i december och har nu sammanställts i en rapport.

Myndigheten pekar på flera brister både när det gäller säkerhet, med till exempel hangarporten där det finns risk för både fall- och klämskador, och på konflikter i verksamheten som bidragit till hög stressnivå.

– Oavsett vilken verksamhet det handlar om så är det inte acceptabelt att man bryter mot arbetsmiljölagen eller att man inte tillämpar arbetsmiljölagen i den utsträckning som man ska, säger Lotta Dalenius, inspektör Arbetsmiljöverket.

Finns risk för olyckor

Dessutom visar det sig att arbetsmiljön i helikoptern aldrig tidigare undersökts och att det saknas rutiner för att fånga upp olycksfall och tillbud.

– Naturligtvis är det alltid allvarligt om man brister i tillämpningen av arbetsmiljölagen. Om du inte undersöker din arbetsmiljö så kan ju risker för olyckor och tillbud lättare hända, säger Lotta Danelius.

”Behöver bli bättre”

Sjö- och flygräddningsdirektör Mattias Hyllert medger att arbetsmiljön hamnat i skuggan av flygsäkerhetsarbetet.

– Rent kulturellt har vi haft en väldigt högt fokus på flygsäkerhetsarbetet, men inte ett lika stort fokus på det systematiska arbetsmiljöarbetet. Det är någonting som vi behöver bli bättre på.

Det har varit en långdragen konflikt gällande avtal mellan Sjöfartverket och helikopterpersonal runt om i landet, vilket SVT Nyheter Blekinge berättat om tidigare. Den konflikten är nu löst, men ligger till grund för de arbetsmiljöbrister som konstaterats som konflikter i verksamheten i Ronneby.

– Vi ser positivt på att någon utomstående ser över vår verksamhet och visar vad vi kan bli bättre på, säger Mattias Hyllert.

Sjöfartsverket har nu tre månader på sig att rätta till de brister som Arbetsmiljöverket lagt fram.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.