Foto: Johan Nilsson/TT

Arbetsmiljöverkets krav: Kisspauser ska schemaläggas

Uppdaterad
Publicerad

Personal som jobbar på Pågatågen tvingas arbeta fem timmar i sträck utan att gå på toaletten. Nu har Arbetsmiljöverket satt ner foten och kräver att arbetsgivaren måste schemalägga de anställdas kisspauser.

På Pågatågen, som kör mellan Karlshamn och Malmö, kan personalen tvingas arbeta upp till fem timmar i sträck utan att gå på toaletten. Det framkom av en inspektion som Arbetsmiljöverket utfört av tågvärdarnas och lokförarnas arbetssituation.

Och nu sätter Arbetsmiljöverket ner foten, rapporterar P4 Blekinge.

Arbetsmiljöverket menar att arbetsgivaren nu måste schemalägga kisspauser, då de anställda ska ha rätt till toalettbesök i tjänsten.

Tågoperatören Arriva har svarat att lokföraren ska höra av sig till trafikledningen för att få tillstånd att stanna tåget och gå på toaletten, men enligt Arbetsmiljöverket måste alltså pauser finnas inlagda i schemat vid långa turer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.