Foto: Björn Hansson Linslusfoto

Åska orsakade brand på kalhygge

Uppdaterad
Publicerad

Det var troligtvis åskan som låg bakom nattens brand i terrängen mellan Holmsjö och Vissefjärda precis på gränsen mellan Blekinge och Kalmar län. Men tack vare regnet så begränsades spridningen.

Det var på ett kalhygge norr om Holmsjö branden spred sig till ett område på mellan 1500 och 2000 kvadratmeter. Branden började i en stor hög av grenar som hade samlats ihop för att sedan göras till flis. Enligt räddningstjänsten är det troligtvis nattens åskväder som ligger bakom. 

– Det är säkert blixten som slagit ner i högen och sedan har branden spridit sig. Det har brunnit kraftigt under natten, det ser man på träden som är svedda högt upp på stammarna, säger Stefan Ericsson som är insatsledare på räddningstjänsten i Karlskrona. 

Men det kraftiga regnet som föll under lördagsmorgonen kunde begränsa spridningen och branden kunde ganska snabbt släckas av räddningstjänsten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.