Lindemohemmet vid brandtillfället 2017. Foto: Erik Alfredsson

Asylboende brann ner – frånvarande man häktad för grov mordbrand

Uppdaterad
Publicerad

Under sommaren 2017 brann asylboendet Lindemohemmet i Asarum ner efter en brand. Över fyra år senare har polisen gripit mannen som inte dök upp när rättegången mot honom skulle starta.

En kraftig brand uppstod under juni 2017 i Asarum och asylboendet Lindemohemmet förstördes till följd av detta. 68 personer på boendet fick evakueras men ingen kom till skada.

I veckan kunde polisen gripa en person en man i 20-årsåldern som i maj blev häktad i sin utevaro efter ett beslut av Blekinge tingsrätt. Han sitter nu inlåst vid häktet i Malmö och vid häktningsförhandlingen onsdagen blev han häktad på sannolika skäl.

– Tyska myndigheter kontaktade oss och meddelade att han var gripen. Så nu blir det huvudförhandling den 30 augusti, säger kammaråklare Hedvig Lundblad.

Rättegången ställdes in

Mannen har tidigare erkänt dådet men nekat till brott och sagt att han ville avsluta sitt liv. En utredning har visat att han varit i kontakt med psykiatrin ett flertal gånger.

När rättegången mot honom skulle starta i mars 2019 fick den ställas in med kort varsel då mannen inte var närvarande och troddes ha lämnat landet. Då som nu är det Angelika Lesniewicz som är hans försvarare.

– Han har samma inställning men har inte försvunnit utan Tyskland erbjöd ensamkommade uppehållstånd och han var på fri fot utan restriktioner. Så han åkte när förundersökningen pågick och innan åtal var väckt. Så rättegången blev inställd då han inte delgivits någon kallelse, säger Lesniewicz.

Varför blev han häktad i maj?

– Det var för att han blev delgiven kallelse till förhandling i maj men personliga förhållanden gjorde att han inte kunde komma. Då beslutade tingsrätten att häkta honom och och är man misstänkt för grov mordbrand är det obligatorisk häktning. Vid brottstillfället ansågs han vara under 18 år och nu beaktar man åldern vid häktningsfrågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.