Anders Högström fotograferad under klättringen på Borgholms slottsruin. Bilden utgör en del av åklagarens bevisning. Foto: Ur polisens förundersökning

Åtalade klättraren: ”Det är ett konstprojekt”

Uppdaterad
Publicerad

Det är Anders Högström, 41, från Karlskrona som åtalas för grovt olaga intrång efter flera klättringar på murar, kyrkor och i höga master i Blekinge och Småland. Själv är han helt oförstående till merparten av åtalspunkterna.

I flera år har Karlskronaprofilen Anders Högström dokumenterat de klättringar han gjort runt om i södra Sverige. Filmerna och bilderna har bland annat publicerats öppet i sociala medier och filmsekvenserna ligger nu till grund för det åtal som väcktes vid Blekinge tingsrätt under tisdagen. Maxstraffet är två års fängelse.

Anders Högström åtalas bland annat för att ha klättrat i telefonmaster. Foto: Polisens förundersökning

Åtalet omfattar 14 tillfällen mellan 2015 och 2016, där Högström – ofta i sällskap med andra klättrare – tagit sig upp i både övergivna objekt och publika fastigheter som Tyska kyrkan i Karlskrona, Kalmar Slott samt Borgholms slottsruin.

– Jag har aldrig orsakat någon skada på någon av de byggnader eller master jag klättrat i och aldrig heller utsatt någon annan människa för fara. Hur kan det ens betraktas som ett brott att jag klättrar, tar några bilder och sedan delar med mig av upplevelsen till andra med samma intresse. Det är ett konstprojekt – ingenting annat, säger Anders Högström.

”Passerat genom öppna dörrar”

Han är noga med att understryka att han inte själv sökt offentlighet kring de gärningar han nu åtalas för, men vill samtidigt ge sin bild av det som åklagare Joel Holmgren bedömt som grova brott.

Anders Högström åtalas bland annat för att ha klättrat i telefonmaster. Foto: Polisens förundersökning

– Att klättra på övergivna platser kan enligt min åsikt inte vara ett brott. Och vad avser kyrkor och slott så är det statlig egendom som också tillhör mig. Jag har inte brutit mig in någonstans utan bara passerat in genom öppna portar och dörrar, säger Anders Högström.

Klättrat sedan tonåren

Enligt Anders Högström är extrem klättring en växande företeelse över hela världen.

– Det är tusentals som ägnar sig åt det här på samma sätt, men det är hittills bara jag som blivit åtalad. Jag har klättrat sedan jag var 13 år och det är fortfarande mitt stora intresse.

Ser du inga tveksamheter alls?

– Jo, när det gäller mastklättringarna i Emmaboda exempelvis, så inser jag naturligtvis att jag inte borde ha varit där. Det är jag beredd att ta ansvar för.

Anders Högström har under många år figurerat i olika offentliga sammanhang, senast sommaren 2016 då han som frivillig stred mot terrorgruppen IS i norra Irak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.