Kammaråklagare Ingvar Wennersten väcker åtal mot ordförande och en anställd vid Blekingefiskarnas centralförening.

Nu väcks åtal för försäljningen av giftig lax

Publicerad

Ordföranden och en anställd vid Blekingefiskarnas centralförening åtalas nu för grov smuggling och misstänks för att ha sålt giftig Östersjölax till Frankrike under lång tid. För detta riskerar de upp till sex års fängelse och föreningen kan komma att krävas på totalt 11 miljoner kronor i böter.

Åren som utretts är 2010 till 2012 där man misstänker att numera nedlagda Blekingefiskarnas centralförening i Karlskrona köpt viltfångad Östersjölax från Blekingefiskare, packat den i is och sedan sålt den till Frankrike – trots att den innehöll för höga halter av miljögifter, bland annat dioxin.

Östersjölaxen får bara säljas i Sverige, Finland och Lettland eftersom man där har kostrekommendationer om att man inte ska äta den så ofta – något som saknas Frankrike.

Ordföranden för Blekingefiskarnas centralförening valde 2013 att tala ut i SVT Nyheter Blekinge, och erkände att den olagliga exporten var ett sätt att rädda det kustnära fisket här.

Åtalade nekar till brott

Kammaråklagaren anser sig därför ha goda bevis för detta – även om de båda åtalade nu förnekar brott.

– Det stämmer att ingen av dem erkänner brott, men de vidgår att de känt till att man inte får göra såhär. Den ena menar att han sålt laxen vid kaj och att hans ansvar slutar där och den andre menar att han bara gjort vad hans arbetsgivare sagt att han ska göra, säger kammaråklagare Ingvar Wennersten.

Den åtalade ordföranden företräds av advokat Björn Lindmar.

– Vi har inte fått åtalet än men min klient har förnekat detta i förhör och jag ser ingen anledning till att han skulle ändra ståndpunkt nu. I övrigt har vi inget att tillägga, säger Björn Lindmar.

Även den anställde nekar till brott.

– Han har medverkat under utredningen och han anser inte att han begått ett brott. Vi har ingen anledning att ändra oss nu, säger Vidar Wahlestedt, som företräder den anställde som åtalas.

Skulle rädda kustnära fisket

– Till skillnad från andra mål så har de misstänkta själva inte tjänat på det, utan de mesta pengarna har gått tillbaka till fiskarna i föreningen, säger kammaråklagare Ingvar Wennersten.

Alla fiskarna i föreningen har hörts i utredingen men menar att de inte kände till vad som skedde.

Kammaråklagare Ingvar Wennersten kommer även att kräva Blekingefiskarnas centralförening på böter på nästan 11 miljoner kronor, dels för den olagligt sålda laxen men också en företagsbot för att man gjort fel.

Det pågår även ett mål i en domstol i Frankrike där den franske laximportören kräver pengarna tillbaka för den giftiga laxen. Men det franska målet inväntar avgörande i det svenska målet.

Till rättegången, som förmodligen hålls i höst, kommer bland annat generaldirektören för Livsmedelsverket att kallas som vittne och så även den franske importören. Totalt kallas tolv vittnen.

– Ett liknande mål har aldrig prövats förr och jag räknar med att det här kommer att gå till Hovrätten ovh kanske också i Högsta domstolen, säger Ingvar Wennersten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet