Radiotjänsts kontrollanter gjorde besök hos en man i Rödeby och fann att han hade en platt-tv som han inte anmält tv-innehav för. Foto: TT

Betalade inte tv-licens – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

De två tv-kontrollanterna såg genom fönstret att mannen hade en platt-tv hemma. Själv hävdar han att de sett fel och att han inte har någon tv. Nu åtalas mannen.

I vintras gjorde två tv-kontrollanter från Radiotjänst en kontroll i Rödeby utanför Karlskrona. I fönstret till en bostad så såg de en vägghängd platt-tv.

Nekar till innehav

Men ägaren, en man i 30-årsåldern, säger att de måste ha sett fel, då han har en projektor med en mottagare kopplad till den för att titta på streamingtjänster.

Karlskrona

Nu har mannen åtalats för brott mot lagen om finansiering av radio och tv i allmänhetens tjänst, eller annorlunda uttryckt, att han inte anmält tv-innehav.

”Inte så vanligt”

Åklagare Lena-Marie Bergström säger att det är ganska ovanligt att sådana här saker går till åtal.

– Det är inte så vanligt, det är första gången för min del.

Desto vanligare är det att folk som ertappas med att inte ha anmält tv-innehav erkänner i stället för att blåneka.

– I det här fallet har vi så pass bra bevisning att vi går vidare, säger Lena-Marie Bergström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet