Foto: SVT

Potatisodlarna hårt drabbade av torkan

Uppdaterad
Publicerad

Den torra och varma sommaren har också påverkat potatisodlare genom mindre skördar och sämre kvalitet. En av de drabbade är potatisodlaren Anders Åkesson i Olsäng.

– Den är för mig en tredjedel mindre än en normalskörd och jämför man med ett bra år är det bara hälften, säger Anders Åkesson.

Det är inte bara torkan som ställt till det för potatisodlare utan även värmen gör att tillväxten minskar. Runt 20 grader vill potatisen ha för att växa maximalt. Blir det för varmt avstannar tillväxten helt.

Karlskrona

Att skördarna i år bara uppgår till ungefär två tredjedelar av en normalskörd innebär också ett ekonomiskt svinn för odlarna.

– Alla fasta kostnader har man ändå så det blir för mig att hushålla på något annat. Mindre investeringar i bättre maskiner till exempel, får hoppa över till ett annat år, säger Anders Åkesson.

För att minska den ekonomiska förlusten måste odlarna kompensera med ett högre pris vilket gör att priserna på potatis i butikerna kommer att öka.

– Jag försöker att ta ut ett merpris på matpotatisen, det som går för att kompensera den lägre skörden.

Hur mycket konsumentpriserna ute i butik kommer att öka vet inte Anders Åkesson.

– Om jag får en krona eller två mer per kilo så har jag svårt att räkna ut vad handeln lägger på. Det har sagts mig att handeln lägger på mycket mer än vad jag har lagt på råvaran.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet