Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Christian Ternström, Hamnarbetarförbundet i Karlshamn, om bakgrunden till strejken. Foto: TT

Bud efter medling avvisas av facket i hamnkonflikt

Publicerad

Konflikten mellan Hamnarbetarförbundet och arbetsgivarorganisationen Sveriges Hamnar fortsätter. Under tisdagsmorgonen avvisade fackförbundet det avtal som medlarna presenterade under tisdagsmorgonen.

– Budet innebär inskränkningar av våra fackliga rättigheter som sträcker sig utanför gällande rättspraxis, säger förbundsstyrelseledamot Erik Helgeson i ett pressmeddelande.

Sveriges Hamnar som accepterade medlarnas avtal skriver i en kommentar att situationen kommer få konsekvenser för svenska företag.

– Vi har accepterat medlarnas förslag till lösning och är villiga att ingå ett andrahandsavtal med Hamnarbetarförbundet. Det är svårt att förstå varför Hamnarbetarförbundet tackat nej, säger Joakim Ärlund, förhandlingschef för Sveriges Hamnar.

Konflikten grundar sig i att Hamnarbetarförbundet vill ha ett eget kollektivavtal medan Sveriges Hamnar erbjuder ett hängavtal, kopplat till Transportarbetarförbundet. Fackförbundet har varslat om strejk imorgon den 23 januari i 15 hamnar. Arbetsgivarna har svarat på strejkvarslet med en lockout, det vill säga att stänga av personal utan lön.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer