Ayamonn Andersson, 72, om att läkaren har godkänt Vasaloppsåket: ”Han vet kanske inte vad det är för något” Foto: SVT/Erik Alfredsson

Ayamonn, 72, ställer upp i Vasaloppet – trots hjärtoperationen

Publicerad

Ayamonn Andersson, 72, genomgick en hjärtoperation för fyra år sedan. Men det tänker han inte låta stoppa honom från att ställa upp i Vasaloppet – för första gången som veteran.

Han har ställt upp i Vasaloppet nästan varje år sedan 1983. Totalt har det blivit 30 lopp, något som krävs för att man ska bli Vasaloppsveteran. Men det var nära att det inte blev något veteranlopp för Ayamonn Andersson.

– Jag är veteran nummer 855. Då får man en röd väst, och så får man ett gratisåk på Vasaloppet. Men för fyra år sedan upptäckte läkarna att jag hade fel på en hjärtklaff, och jag fick opereras, säger han.

Karlskrona

Kämpade sig tillbaka

Nu, fyra år senare, har han återhämtat sig och kan äntligen åka sitt efterlängtade 31:a Vasalopp.

– Det finns säkert de som tycker det här är dumheter. Och så kanske några ser att man kan vara aktiv även efter en sådan här operation.

”Det fanns ett liv före jag åkte Vasaloppet första gången, och ett annat liv efter.” Foto: SVT/Erik Alfredsson

Vad säger du till dem som tycker att det är dumheter?

– Ja, jag vet inte, haha. Det är väl alltid bra att vara aktiv och röra på sig. Men jag får ta det lugnt. Känner jag av något får jag avbryta.

I klippet ovan hör du Ayamonn berätta om kärleken till Vasaloppet, sjukdomen och vägen tillbaka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet