Blekinge tingsrätt Foto: TT

Bankanställda skrev intyg till lyxbedragaren – frias

Uppdaterad
Publicerad
De tre bankanställda som varit åtalade för att ha lämnat osanna intyg gällande den 31-årige lyxbedragaren i Blekinge frias nu av Blekinge tingsrätt.

Det tre bankanställda stod åtalade för grovt osant intygande, sedan de skriftligen uttalat sig fördelaktigt om 31-åringen och intygat att hans ”olika företag” var finansiellt starka i ett rekommendationsbrev.

Dokumentet tros sedan ha använts av 31-åringen för att skapa förtroende vid de omfattande bedrägerier han nyligen dömdes för vid tingsrätten.

Frias av tingsrätten

Enligt tingsrätten hade två av de åtalade tjänstemännen sådana uppgifter om 31-åringen att de måste ha förstått att de tog en risk när de skrev rekommendationsbrevet, men att de var likgiltiga inför denna risk. Tingsrätten menar därför att de hade uppsåt till gärningen – men att brotten inte bör anses som grovt.

Båda frias dock, då det gått för lång tid från brottet tills de blev åtalade. Brottet osant intygande preskriberas efter två år.

Enligt tingsrätten hade den tredje bankanställda inte tillgång till samma information, och menar därför att denne inte hade uppsåt att lämna osanna uppgifter och därför ska frikännas.

I klippet förklarar reportern bakgrunden till åtalet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blekinge tingsrätt Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer