Foto: TT

Barn nekades mer tid på fritids

Publicerad

Familjen önskade en extra dags fritidstid till sitt åttaåriga barn – men skolan nekade och hänvisade till personalbrist. Nu får de kritik från Skolinspektionen.

Skolinspektionen fick tidigare i år in en anmälan från vårdnadshavare till en åttaåring på en skola i Karlskrona kommun. Familjen hade nämligen ansökt om att barnet skulle få gå på fritids en extra dag i veckan – men blivit nekade.

Barnet har behov av extra stöd både i skolan och på fritiden och har tid på fritidshemmet tisdagar och torsdagar. När familjen ville lägga till måndagar kunde det däremot inte beviljas. Karlskrona kommun hänvisade då enligt anmälan till ”en särskild ansträngd situation på måndagar vad gäller bemanning”.

Måste vidta åtgärder

Men familjen får nu rätt mot skolan och kommunen. Efter att Skolinspektionen granskat ärendet menar man på att det inte är okej att hänvisa till personalbrist och påtalar också att kommunens allmänna regler om fritidshemserbjudanden inte är förenliga med skollagen. Varje elevs behov av plats måste alltid prövas individuellt.

Karlskrona kommun har nu en dryg månad på sig att vidta åtgärder så att åttaåringen i det här fallet erbjuds i fritidshem i den omfattning som krävs med hänsyn till hens behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.