Av den anmälan som boendet nu skickat till IVO framgår att våldtäkterna ska ha skett nattetid och utanför boendet. Foto: SVT/ArkivVisa alla (3)
Visa alla (3)

Barn på boende smet ut på natten – utsattes för flera våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

En tonåring på ett ungdomsboende i Blekinge utsattes i maj för upprepade våldtäkter – utanför boendet. Offret, som avvek sena kvällar och nätter, lockades med pengar och cigaretter samtidigt som en annan intagen förmedlade kontakterna med de misstänkta förövarna. Nu anmäler boendet händelserna till IVO.

Totalt rör det sig om åtta våldtäkter, och tre barnpornografibrott, mot ett och samma offer. Tre personer, två män och en kvinna, har åtalats vid Blekinge tingsrätt som delaktiga i våldtäkterna och männen har erkänt att de haft sex med barnet.

Av den anmälan som boendet nu skickat till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, framgår att våldtäkterna ska ha skett nattetid och utanför boendet. En annan intagen ska ha tagit kontakt med männen via telefon och stämt träff på platser där barnet ska ha utsatts för våldtäkter vid minst åtta tillfällen.

Som ersättning fick barnet i nedre tonåren cigaretter och pengar.

I sin anmälan till IVO skriver ansvariga på boendet att den som arrangerat mötena omedelbart omplacerades. Dessutom ska nu personalen se över rutinerna kring ungdomar som fortsättningsvis avviker eller försöker att avvika från boendet.

I klippet nedan berättar åklagare Joel Holmgren om fallet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ung kvinna häktad – tre misstänks för flera våldtäkter mot ett barn

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer