Linn Alexandersson och Linda Corneliusson, barnskötare på Backsippans förskola i Kungsmarken. Foto: SVT

Barngrupperna större än Skolverkets rekommendationer

Uppdaterad
Publicerad

I Karlskrona kommun är målsättningen att i snitt ha 21 barn per grupp inom förskolan. Det är den sämsta ambitionen i landet vad gäller storleken på barngrupper.

Trots att Skolverket rekommenderar att ha högst 15 barn per grupp för stora barn och 12 för små barn har Karlskrona en målsättning på 21 barn i snitt per grupp. Det är den sämsta ambitionsnivån i landet, visar en granskning som tidningen Kommunalarbetaren har gjort.

– Skolverkets rekommendationer kan vi inte hålla alls. Till exempel jobbar jag på småbarnsavdelning och har 15 barn och det tycker jag är för många, säger Linn Alexandersson, barnskötare Backsippans förskola.

”Barnen blir oroliga”

En av förskolorna i Karlskrona kommun som har större barngrupper än Skolverkets rekommendationer är Backsippans förskola i Kungsmarken.

– Barnen blir lite oroliga och vi hinner inte med riktigt. Det märks ju och de känner på sig att man inte har full fokus kanske, säger Linda Corneliusson, barnskötare Backsippans förskola

Granskningen som Kommunalarbetaren har gjort utgår från den målsättning som kommunerna i landet har uppgett när de har sökt statliga bidrag för att klara Skolverkets rekommendationer. Där har också kommunerna angett när de tror att de kommer att uppnå målet.

Trots att Karlskrona har den minst ambitiösa målsättningen tros inte det uppnås förrän om fyra år.

– Jag tänker att det är för långt fram och det är för många barn. Kan man inte minska barngrupperna snabbt så bör vi ha mer personal så man kan fördela barngrupperna annorlunda, säger Anne Arvidsson, arbetsmiljösamordnare Kommunal Karlskrona.

Utgår från förskoleplatser

En av anledningarna till att det blir stora barngrupper menar barnskötarna är för att man utgår från antal platser på förskolan och inte utifrån antal barn. Barn som är på förskolan på halvtid räknas bara som en halv plats. 

– Då går det två barn på en plats men de är ju på förskolan samtidigt och då blir det väldigt många barn, säger Linn Alexandersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.