Havstulpanen är ett kräftdjur som ofta sätter sig på botskrov och är svår att få bort. Foto: TT

Båtägare varnas – nu kommer havstulpanen

Publicerad

Kräftdjuret havstulpanen sätter sig ofta på båtskrov där den växer, blir skrovlig och svår att få bort. Nu går Svenska Båtunionen ut med en varning för havstulpaner i Kalmar, Blekinge och Skåne län och uppmanar båtägare att se över sina båtar.

Havstulpaner är små kräftdjur som simmar runt i havet i form av små larver. En gång om året sätter de sig fast på hårda ytor under vattnet och bildar hårda, sträva skal.

– Ofta sätter de sig då fast på båtbottnar och det vill båtägare få bort, säger Peter Karlsson, verksamhetschef Svenska Båtunionen.

När havstulpanerna satt sig på båtbotten leder det till ökad bränsleförbrukning, ökade utsläpp och dyrare kostnader för båtägarna.

Varnar båtägare

Nu har Svenska Båtunionen, med hjälp av observatörer, sett att havstulpanerna har förökat sig i större utsträckning i Kalmar, Blekinge och Skåne län har därför skickat ut en varning till båtägare i området.

– För att skydda mot havstulpaner målar man normalt båtar med bottenfärg men om man inte gör det behöver man veta när de sätter sig och därför skickar vi ut en varning, säger Peter Karlsson.

Miljövänligare alternativ

För att få bort havstulpaner har länge båtbottenfärger varit den främsta metoden vilket Svenska Båtunionen vill ändra på.

– Båtbottenfärg innehåller kemikalier som läcker ut i havet och i bottnarna och vi vill skydda haven och våra bottenmiljöer,  säger Peter Karlsson

Istället uppmanas båtägare att använda mer miljövänliga metoder för att få bort havstulpanerna.

– Man kan till exempel tvätta sin båt i en båtbottentvätt, ta upp dem på land, bada och tvätta båten. Havstulpanerna är lätta att tvätta bort om man gör det inom en två veckor, säger Peter Karlsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer