Beatrice Finnman har genom projektet fått jobb på Blekinges exotiska värld i Karlshamn. Foto: Ellinor Rostedt

Först när facket kopplades in fick hon sin lön

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda på Blekinge Exotiska Värld uppger att de inte får rätt lön och inte heller i rätt tid. Först efter att facket kopplats in och vände sig till tingsrätten fick Beatrice Finnman sina pengar.

Hennes jobb på Blekinge Exotiska Värld i början på förra året kom till via Arbetsförmedlingen och Samhall. Det var en drömarbetsplats för henne eftersom hon älskar djur.

– De lovade guld och gröna skogar och jag älskade att jobba med djuren, säger Beatrice Finnman.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Men redan från början blev det strul med hennes löner.

– Under det året jag jobbade där tror jag att jag fick lönen i tid en gång, säger hon.

Fick hjälp av facket

Eftersom Blekinge Exotiska Värld inte tecknat kollektivavtal tog Beatrice Finnman kontakt med fackförbundet IF Metall där hon är medlem. Fackförbundet hjälpte henne då med att skicka ett lönekrav till Blekinge Exotiska Värld.

– Det var både sena löner och fel lön. Hon hade ett anställningsavtal där det stod hur mycket lön hon skulle ha och jag upptäckte vissa felaktigheter med sjuklönen. Jag fick trycka på några gånger att det är deras skyldighet att betala ut lön för det hon jobbar, säger Fredrik Svensson, ombudsman IF Metall.

Men det var först efter ytterligare påtryckningar som Beatrice Finnman till slut fick sin lön.

– Vi lämnade in det till domstolen och då fick hon sina pengar ganska snabbt, säger Fredrik Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar Blekinge Exotiska Värld

Mer i ämnet