Polisen ser hur bedrägerierna i sociala medier ökar. Foto: SVT

Bedrägerier i sociala medier allt vanligare

Uppdaterad
Publicerad

Att använda sig av sociala medier för att annonsera försäljningar blir allt vanligare. Men med det ökar även mängden bedragare, enligt polisen.

– Det ökar jättemycket år efter år, och det är för att folk har en tilltro till sociala medier, säger Jan Olsson vid polisens bedrägericentrum. 

Internetbedrägerierna har totalt sett minskat de senaste åren. Varje månad anmäls mellan 200 och 250 fall i Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Men i sociala medier ökar andelen bedrägerier. Exakt hur mycket kan polisen inte säga eftersom ingen specifik mätning har gjorts.

Brott i sociala medier ingår i klassas som internetbedrägerier, dit också falska annonser på Tradera, Blocket eller andra försäljningssidor räknas. Detsamma gäller kort- och kreditköp i någon annans namn.

Flera olika brottstyper

Den brottstyp i sociala medier som ökar mest är att en person säljer ett föremål som inte finns. Men bedrägerierna kan också handla om att starta en påhittad insamling eller att någon hackar en bekants konto för att under falskt namn be om pengar.

– Via chatten startar de sedan en konversation och du som läser meddelandet tror ju att de här är din bästa vän och tycker att visst kan jag lämna ut mina kontouppgifter till min kompis, säger Jan Olsson. 

Polisen: lämna aldrig ut bankuppgifter

På grund av bedrägerierna uppmanar han användare att aldrig lämna ut bankuppgifter i sociala medier, oavsett vem som ber om dem. Jan Olsson känner själv känner till fall där personer blivit av med en halv miljon kronor.

– Om du skulle förlora pengar är det du själv som får stå för förlusten, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer