Bedrägerihärvan växer – medhjälpare utreds för penningtvätt

Uppdaterad
Publicerad

Utredningen kring den misstänkte storbedragaren i Blekinge sväller. Flera medhjälpare tros ha underlättat 29-åringens affärer genom bilförsäljningar och hantering av stora belopp.

Misstankarna gäller penningtvätt och utreds parallellt med det omfattande bedrägerimålet, där antalet målsägande nu passerat hundra.

– Det finns andra misstänkta kopplade till ärendet och som blivit intressanta för oss under utredningens gång, säger åklagare Kjell Jannesson.

Storbedragaren i Blekinge

Han vill inte uppge om någon ytterligare ännu blivit delgiven misstanke om brott, men bekräftar att det är personer som på olika sätt underlättat 29-åringens misstänkta brottslighet.

Det gäller dels om flera bilaffärer, dels om insatser som rör hantering av stora belopp som 29-åringen disponerat. Rubriceringen gäller penningtvättsbrott.

– Det handlar om hur pengarna förvarats och flyttats mellan olika konton, säger Kjell Jannesson.

Fast i Marocko

Klart är att den bedrägerimisstänkte mannen tidigare förvarat mångmiljonbelopp på enskilda bankkonton – tillgångar som 29-åringen efter tingsrättens kvarstadsbeslut inte längre förfogar över.

Affärsmannen från Blekinge sitter sedan november förra året fast i häkte i Marocko.

29-åringen är via Utrikesdepartementets diplomatiska kanaler begärd utlämnad till Sverige.

– Men det kan dröja mellan sex månader och upp till ett år innan det blir verkställt, säger Kjell Jannesson. 

Vid sidan av ett hundratal grova bedrägeri misstänks 29-åringen också för bland annat narkotikabrott.

– Det är en väldigt omfattande utredning där vi nu systematiskt går igenom varje enskilt ärende.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet