Alla nödvändiga beslut för en utlämning har fattats, och inom ett par veckor väntas den 29-årige misstänkte storbedragaren kunna föras från häktet i Marocko till Sverige. Foto: SVT

Bedrägerimisstänkt på väg hem – efter 184 dagar i marockanskt häkte

Uppdaterad
Publicerad

Sedan slutet av november har den 29-årige mannen från Karlskrona suttit häktad i Marocko. Nu är han på väg hem, för att ställas inför rätta för ett av de största privatbedrägerierna i svensk kriminalhistoria.

I 184 dagar har den 29-årige mannen suttit fängslad i häktet i Marockos huvudstad Rabat. Han har begärts utlämnad till Sverige och Blekinge, där en fängelsedom från tingsrätten för omfattande bedrägerier ska behandlas av hovrätten.

Samtidigt har polisutredningen mot honom pågått med full styrka hemma i Sverige. I flera år misstänks den 29-årige affärsmannen nu ha lurat bekanta och bekantas bekanta att investera mångmiljonbelopp i påhittade affärsverksamheter mot löfte om snabb avkastning. Det totala antalet målsäganden uppgår till 96 personer, som tillsammans har lurats på runt 85 miljoner kronor. Därutöver finns ett flertal drabbade som valt att driva sina mål civilrättsligt.

Storbedragaren i Blekinge

– Det här är det absolut största bedrägerimålet jag har haft, och vad gäller grova bedrägerier ligger det absolut i topp i Sverige. Det är en enormt stor utredning – sedan i november har vi haft fyra poliser som jobbat heltid med ärendet, säger Kjell Jannesson, kammaråklagare och förundersökningsledare.

29-åringens leasade Ferrari exploderade i oktober 2017. Strax därefter lämnar han Sverige. Foto: Linslusfoto

De drabbade kommer bland annat från Blekinge, Jönköping, Skåne, Halland, Västra Götaland, Värmland och Stockholm.

Drabbade jagas av kronofogden

– Någon tycker kanske att man får skylla sig själv, men när vi fick det här erbjudandet så kollade vi honom och han hade ingenting på sig. Dessutom hade han aktiva företag och personer som gick i god för att han var att lita på, säger en av de personer som lånat ut stora belopp till den misstänkte bedragaren.

I dag sitter han och hela hans familj i en ansträngd ekonomisk situation. Varje månad tar bankerna drygt 20 000 kronor av familjens inkomster till räntor och amorteringar.

– Det känns som att skicka pengarna rakt ner i ett svart hål. Vi betalar på skulder för pengar vi aldrig sett och aldrig själva spenderat.

Vad är värst?

– Ovissheten. Att inte veta om eller när han kan ställas inför rätta. Att inte veta om eller när vi får tillbaka några pengar. Tiden går och det är ingenting som vi drabbade kan påverka. Under tiden gör kronofogden ständiga utmätningar. Det är en mardröm för alla inblandade.

Hur mår du?

– Det går inte att koppla bort det. Jag har flyttat, bytt miljö, försökt starta om i livet... ändå så gnager tankarna varje dag. I de mörkaste stunderna har jag haft tankar på att bara avsluta livet för att komma ifrån allt som detta fört med sig. Men nu har jag bestämt för att försöka kämpa vidare. 

Utlämningen godkänd

Den 28 november förra året greps 29-åringen i Marocko efter att en internationell arresteringsorder utfärdats mot honom. Några månader senare utförde polisen en gryningsrazzia och grep tolv personer – släktingar, vänner och affärskumpaner till 29-åringen – som alla misstänks för delaktighet i bedrägerierna.

Parallellt arbetade svenska myndigheter för att få 29-åringen utlämnad till Sverige, och nu verkar det arbetet ha gett resultat.

– Vi har fått besked från svenska ambassaden i Marocko att alla tänkbara myndigheter har godkänt utlämningen och att alla berörda ministrar har skrivit på. Min gissning är att han kan hämtas om några veckor, säger Kjell Jannesson.

Här, i Marockos huvudstad Rabat, har mannen suttit fängslad. (Arkivbild). Foto: Flickr.com/photos/yotut (Creative commons)

”Ser fram emot att komma hem”

Lars Engstrand är 29-åringens försvarsadvokat och den som fick lämna beskedet om den förestående hemresan till honom.

– Han blev så klart lättad, och ser fram emot att få komma hem. Han vill komma hem och berätta sin version av händelserna för att försöka rentvå sig.

Mannen har hela tiden nekat till brott, och menar att allt handlar om misslyckade affärsinvesteringar där han på förhand inte utlovat någon bonusgaranti. Men utredningen visar att de aktuella företagen antingen varit inaktiva eller inte ens existerat.

Det som återstår nu är att lösa logistiska och praktiska detaljer i ärendet. Kriminalvården ska skicka ner personal för att hämta 29-åringen i Marocko, och flygbolaget måste ge tillstånd för fångtransport ombord.

Kammaråklagare Kjell Jannesson och försvarsadvokaten Lars Engstrand.

Hovrättsförhandling väntar

När den misstänkte storbedragaren till sist landar i Sverige väntar omfattande rättsliga processer – dels kring de misstänkta miljonbedrägerierna, dels den framskjutna hovrättsförhandlingen rörande ett 30-tal andra bedrägerier där tingsrätten den femte juli förra året dömde 29-åringen till tre års fängelse.

– Tanken är att han transporteras direkt till häktet i Karlskrona. Sedan ska han formellt delges misstankarna vi har begärt honom utlämnad för. Därefter ska hovrättsförhandlingarna rörande den tidigare fängelsedomen ta vid inom ett par veckor, säger åklagare Kjell Jannesson.

Och det kan fortfarande dröja länge innan 29-åringen ställs inför tingsrätten för de nya brotten.

– Även om vi hade haft honom i Sverige hela tiden hade det tagit ett antal månader innan tanken på ett åtal ens skulle komma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Storbedragaren i Blekinge

Mer i ämnet