Foto: TT

Bedrägerimisstänkt politiker lämnar uppdrag

Uppdaterad
Publicerad

Den tidigare KD-politiker i Karlskrona som misstänks för flera fall av bedrägeri har nu avsagt sig sina kommunpolitiska förtroendeuppdrag. Mannen har flyttat till annan ort.

För partiet lokalt kom den tidigare partikollegans avsägelse som en lättnad – då Kristdemokraterna sedan bedrägerierna avslöjades i februari i år förgäves uppmanat honom att lämna politiken.

– Vi fick beskedet i måndags kväll och det känns naturligtvis jättebra. Dels för att vi inte kan ha en företrädare som är misstänkt för ett allvarligt brott, dels för att han av naturliga skäl inte kunnat närvara i det politiska arbetet, säger partiets Karlskronaordförande Bengt Jönsson.

Misstänkt förskingring

Har lämnat Karlskrona

Den bedrägerimisstänkte politikern har efter det inträffade inte velat svara på några frågor utan i stället hänvisat till sin advokat Thomas Bodström.

Till SVT Nyheter Blekinge skriver mannen i dag att han fortfarande inte vill kommentera ärendet, men att han avsagt sig sina uppdrag på grund av att han nu bosatt sig i en annan kommun.

Den tidigare KD-politikern tros, genom sina föreningsuppdrag, ha förskingrat närmare en miljon kronor från fotbollsföreningen Sillhövda AIK och från partiet.

Båda föreningarna har lidit stor ekonomisk skada och väntar nu på en rättslig prövning för att via sina försäkringsbolag kunna få en viss retroaktiv kompensation.

– Det är frustrerande att det drar ut på tiden, säger Bengt Jönsson.

Får ekonomisk hjälp

För Kristdemokraternas del har två parallella utredningar gjorts under våren – inte någon indikerar att styrelsen kunnat förhindra det misstänkta bedrägeriet.

– Våra utredningar har slagit fast att det handlar om ett avancerat och noga genomtänkt tillvägagångssätt som varit omöjligt för oss att genomskåda.

Valrörelsen närmar sig. Hur klarar ni er ekonomiskt?

– Partikassan är tom, men vi får stöd från vår riksorganisation. Både med valmaterial och fakturor, säger Bengt Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt förskingring

Mer i ämnet