• Viktigt meddelande:

    Kraftig rökutveckling från brand i Kivik. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus Läs mer

Karlshamns kommun har under veckan låtit en av deras gode män sköta kommunens instagramkonto, som ett sätt att inspirera kommunens invånare att anmäla sitt intresse. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Behövs gode män på flera håll

Publicerad

I Ronneby kommun råder det också stort behov av fler gode män, precis som i Karlskrona. Och Karlshamns kommun har låtit en av sina gode män göra kampanj i kommunens sociala medier, för att få fler att anmäla sitt intresse.

Överförmyndarnämnden i Sölvesborgs kommun har i dag 86 gode män, men det finns också en viss buffert. Gode männen i Sölvesborg kan ha allt från en till sju huvudmän.

– En god man har sju uppdrag, och flertalet har ett till två uppdrag, berättar handläggaren Ida Svensson i ett mail till SVT Nyheter Blekinge.

Det är framför allt vuxna personer med intellektuell funktionsnedsättning, psykisk funktionsnedsättning, ålderssvaghet, allvarlig sjukdom eller demens som ibland kan ha behov av stöd av en god man i Sölvesborgs kommun.

– Uppdragen som god man har under årens lopp förändrats och särskilt svårt har det blivit att stödja vissa huvudmän, som har svår problematik kopplad till en psykiska funktionsnedsättning eller en neuropsykiatrisk diagnos, menar Ida Svensson.

Stort behov i Ronneby

Ronneby kommun har i dag cirka 150 stycken personer som är god man, förvaltare eller ställföreträdare för någon annan person i kommunen. Där har Överförmyndarnämnden ett stort behov av fler som vill åta sig uppdrag som god man eller förvaltare.

– Vår önskan är att fler ska anmäla sitt intresse, så att vi kan göra snabbare byte samt att snabbare kunna föreslå en ställföreträdare till tingsrätten vid anordnande, säger Louise Larsson som är handläggare på Överförmyndarnämnden i Ronneby kommun.

Normalt sett har en ställföreträdare i Ronneby mellan ett till tre uppdrag.

– I Ronneby är det både yngre och äldre som har ett hälsotillstånd som gör att det uppstår ett hjälpbehov. I nuläget har Ronneby inte så många ensamkommande barn, fortsätter Louise Larsson.

Lät god man göra kampanj i sociala medier

Karlshamns kommun har under veckan låtit en av deras gode män sköta kommunens instagramkonto, som ett sätt att inspirera kommunens invånare att anmäla sitt intresse. ”Din hjälp behövs! Gör skillnad för en medmänniska.”, skriver kommunen i sina sociala medier.

Den gode mannen Johanna ansvarar för sex stycken huvudmän och tycker det är ett intressant och givande uppdrag.

– Hoppas jag har inspirerat många att ta steget att bli god man, skriver hon i sitt sista inlägg på Karlshamns kommuns konto som hon har ansvarat för under veckan.

Vad som krävs för att kunna bli god man

Visa

När man har anmält sitt intresse att bli god man eller förvaltare till den kommun man önskar tillhöra, får man genomgå en grundutbildning.

Överförmyndarnämnden i den kommun man har anmält sitt intresse till, gör sedan en kontroll innan en ställföreträdare får ansvara för någon huvudman.

En ställföreträdare skall vara rättrådig, erfaren, myndig, i övrigt lämplig och får inte själv ha någon förvaltare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer