Foto: Privat/SVT

Bekämpningsmedel stals hos moderatpolitiker

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett inbrott hos den moderata politikern Carl-Göran Svensson stals nyligen bekämpningsmedel för mycket höga belopp på hans gård i Ramdala utanför Karlskrona. Han är bara en i raden av lantbrukare som drabbats av bekämningsmedelstjuvar.

Tjuvarna bröt sig med kofot i låst förråd som ligger på gården. Carl-Göran Svensson är övertygad om att det är proffs som varit i farten.

– De visste exakt vad de skulle ta. De billigare bekämpningsmedlen lämnade de kvar och tog bara det dyraste och förpackningar som var öppnade lämnade de också kvar, säger Carl-Göran Svensson.

Tjuvarna lämnade även kvar bekämpningsmedel som bara får säljas i Sverige.

En stöldvåg

Carl-Göran Svensson tror att stölden är en del av en våg där en organiserad liga stjäl bekämpningsmedel som sedan säljs vidare.

Han berättar att två kollegor till honom i Ramdala råkade ut för samma sorts stölder i maj.

– För två veckor sedan pratade jag med en lantbrukare i Vassmolösa i Småland som också drabbats, säger han.

Polisen i nordvästra Skåne gick i våras ut och varnande för proffs som åker runt och stjäl bekämpningsmedel hos lantbrukare.

“Vi misstänker att det finns ligor som specialiserat sig på att stjäla just bekämpningsmedel, för att sedan sälja vätskan vidare i östra Europa.” skrev polisen i nordvästra Skåne på sin Facebooksida.

Även lantbrukare i Halland har tidigare drabbats.

Ingen undersökning

Polisen har inte varit ute på Carl-Göran Svensson och gjort någon brottsplatsundersökning.

– Nej, polisen tog bara emot min anmälan och sa att de tyvärr inte har resurser att skicka någon, säger Carl-Göran Svensson.

Stora belopp

Tjuvarna kom över bekämpningsmedel för mycket stora belopp på Carl-Göran Svenssons gård.

– Men jag vill inte säga exakta belopp, men det handlar om mycket pengar.

Det är tredje gången som Carl-Göran Svensson drabbats av inbrott på sin gård. Men tidigare gånger har det handlat om att diesel slangats från hans maskiner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.