Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
En av studenterna, Mary Kidane, med en av de deltagande i en inspelning i en av Integrations- och Utbildningscentrums lokaler. Foto: Linnéuniversitetet

Berättelser om flykten till Sverige i nytt kulturprojekt

Uppdaterad
Publicerad

Nu presenterar Blekinge museum sin digitala dokumentation Migrant Stories. I ett antal kortfilmer berättar nyanlända i Blekinge sin historia i en del av ett projekt som är till för att bevara samtidens historia om flyktingvågen till framtiden.

I ett pilotprojekt tillsammans med studenter som studerar fred och utvecklingsarbete på Linnéuniversitetet, och Blekinge Integrations- och Utbildningscentrum, skildrar nu Blekinge museum flyktingströmmen till Sverige som ett sätt att dokumentera nutidshistoria.

Studenterna har träffat sex nyanlända från Ronneby kommun som på sitt sätt berättar sin egen historia om hur de flydde till Sverige. Tanken var att träffa fler, men coronaviruset stoppade upp processen. Men det finns en önskan om att utöka projektet i höst.

– Vi vill göra nåt viktigt för samtiden, säger Christoffer Sandahl, enhetschef på Blekinge museum.

De sex kortfilmerna finns att se i sin fulla längd på museets hemsida och så småningom förvaras de i arkivet till framtiden. I klippet visas ett urklipp från två av intervjuerna, som gjorts av studenterna på universitetet.

Christoffer Sandahl, enhetschef Blekinge Museum. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer