Bert Karlsson i hyresbråk om Hanöhus asylboende

Publicerad

Bert Karlsson krävs nu på 2,6 miljoner för bland annat uteblivna hyresintäkter för asylboendet på Hanöhus. Ägaren stämmer Karlsson som samtidigt anklagas för att utnyttja hotellet för egen vinning.

I juni i år gjordes den tidigare hotell- och restaurangananläggningen om till asylboende genom Bert Karlssons bolag Jokarjo. Drygt 200 flyktingar har sedan dess bott på hotellet. Men enligt Hanöhusbolaget – som hyr ut hotellet – har Bert Karlsson struntat i att betala delar av hyran under hösten. I dag uppgår skulden till drygt 2,6 miljoner kronor enligt den ansökan om stämning som lämnats in till tingsrätten. Den större delen av beloppet rör obetalda hyror.

– Om en part nyttjar en anläggning utan att betala så blir det naturligtvis problem, säger advokat Gustaf Wahlberg som företräder Hanöhusbolaget och ägaren Tonnie Rittstam.

Wahlberg har ändå en förhoppning om att parterna ska komma överens innan ärendet går till förhandling i tingsrätten.

– Det vore naturligtvis bra och det förs samtal, säger han.

Bert Karlsson och Jokarjo menar i sin tur att det är Hanöhusbolaget som inte gjort rätt för sig.

– Sanningen är att Tonnie Rittstam är skyldig mig närmare fyra miljoner kronor. Tre miljoner kronor betalade jag i förskott och en miljon har jag fått lägga på att få igång fastigheten. Jag är ingen bank. Jag måste få tillbaka pengarna som jag lagt ut och jag har ingen lust att betala leverantörsfakturor som inte är mina, säger Bert Karlsson.

Men trots de höga beloppen tror också Bert Karlsson på en uppgörelse utanför tingsrätten.

– Jag är övertygad om att vi kommer att lösa det här.

SVT har sökt Tonnie Rittstam för en kommentar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer