Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör berättar mer om konflikten bakom uppsägningarna på Kvinnokliniken i Karlskrona. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Efter personalbråken: Canceroperationer flyttas från Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

All cancerkirurgi på Kvinnokliniken i Karlskrona ska flyttas till Lund. Bakgrunden är att samtliga tre kirurger lämnat sina tjänster efter en uppslitande personalkonflikt. Det stod klart efter ett möte under tisdagskvällen.

Det var under hösten 2020 som samtliga tre cancerkirurger på Kvinnokliniken i Karlskrona valde att säga upp sig. Anledningen uppgavs vara dålig arbetsmiljö och kritik mot ledningen, något som BLT var först med att rapportera om.

Hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson meddelade att regionen tidigare gjort insatser mot arbetsmiljöproblem på avdelningen och att man arbetade för att ta reda på vad som hänt och hitta en lösning.

”Kan tyvärr inte bemanna verksamheten”

Nu står det klart att de tre läkarna kommer att lämna sina tjänster – och att all cancerkirurgi på Kvinnokliniken därför omgående måste flyttas från länet. Informationen lämnades till personalen på ett möte som hölls tisdagskvällen.

– Verksamheten är beroende av opererande läkare och det är en kompetens som är svår att ersätta. Tyvärr kan vi för närvarande inte bemanna verksamheten. Detta innebär därför att kvinnor i länet som har behov av denna typ av operation tills vidare kommer att få det vid Skånes Universitetssjukhus, säger Kjell Ivarsson i ett pressmeddelande under onsdagsförmiddagen. 

Kontakter mellan Region Blekinge och Region Skåne har redan tagits i ärendet.

Flerårig personalkonflikt

Kvinnokliniken i Karlskrona har haft stora arbetsmiljöproblem i flera år. De tre kirurgerna ska, enligt uppgifter till SVT, ha hamnat i konflikt med annan personal på avdelningen – som i sin tur hotat med uppsägning om kirurgerna inte lämnar sjukhuset.

Sjukhusledningen skriver i pressmeddelandet att det nu är högsta prioritet att komma till rätta med de arbetsmiljöproblem som finns på Kvinnokliniken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.