K Foto: SVT

Beslut fattat: Trygghetsvärdar ska anställas i Karlskrona

Uppdaterad
Publicerad

Nu har oppositionens förslag om att anställa trygghetsvärdar i Karlskrona klubbats i kommunstyrelsen.

Förslaget las fram efter den allvarliga incident som inträffade på Rödebyskolan, där en tonårsflicka filmats till synes utslagen.

Det var i september som en till synes utslagen tonårsflicka filmades samtidigt som en lastvagn knuffades mot henne på Rödebyskolans skolgård, vilket var nära att kosta henne livet.

Efter händelsen la M, KD, SD och MP för första gången fram ett gemensamt förslag i kommunstyrelsen. Och under tisdagen röstades det igenom av en enig kommunstyrelse.

– Det blir sex trygghetsvärdar som finansieras av kommunen till att börja med, men i samverkan med näringslivet vill vi verka för att få två till, säger Christopher Larsson (SD).

”Visar hur viktig den här frågan är”

Trygghetssatsningen innebär även att fältgruppen går från fyra till åtta medarbetare, att Kultur- och fritidsnämnden får 100 000 kronor för att anordna mötesplatser och hålla mer öppet på fritidsgårdarna, samt en satsning på att underhålla kommunens skolor.

Oppositionsrådet Camilla Brunsberg (M) beskriver trygghetssatsningen som en framgång, och framhåller samarbetet mellan de olika oppositionspartierna.

– Det visar på hur viktig den här frågan är och hur passiva styret har varit, för det ska mycket till innan MP och SD skriver ett gemensamt förslag, säger hon.

”Mjukt och hårt”

Kommunstyrelsens ordförande Sandra Bizzozero (S) menar att Karlskrona redan är en trygg plats, och menar att en rad förebyggande trygghetsåtgärder redan pågår.

– Men det är inte lika lätt att ta på. Då är det lättare att visa på att ”här har vi en trygghetsvärd”. Men man måste såklart göra både mjukt och hårt, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.