Foto: TT

Beslut fattat: Gratis mensskydd på alla Karlskronas skolor

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart. Det blir fria mensskydd på alla Karlskronas grund- och gymnasieskolor.

Det beslutade kommunfullmäktige under torsdagen.

Efter ett initiativ från Vänsterpariet i Karlskrona så har i dag fullmäktige fattat beslut om att införa fria menstruationsskydd på alla Karlskronas skolor.

I Vänsterpartiets motion inför beslutet stod bland annat att ”Mens inte ska vara en klassfråga. Att kostnadsfritt kunna få tillgång till mensskydd för unga kan bidra till att utjämna sociala och ekonomiska skillnader vilket kan bidra till en mer jämlik hälsa.”.

Under torsdagen klubbades beslutet.

– Ekonomisk förmåga ska inte påverka huruvida man känner sig trygg och bekväm under skoldagen. Jag är väldigt glad och stolt över att Vänsterpartiet kan bidra till flickor och unga kvinnors hälsa, säger Henrik Holmkvist (V), gruppledare i Karlskrona, i ett pressmeddelande.

Hämta hos skolsköterskan

På flera skolor i Karlskrona har det även tidigare funnits tillgång till gratis mensskydd – som elever kunnat hämta hos skolsköterskan – något som respektive skola själva ordnat. Även i övriga Blekingekommuner är det olika från respektive skola vad som erbjuds.

Ronneby kommun erbjuder gratis mensskydd på sina gymnasieskolor, men däremot inte på grundskolorna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör eleven Zeinab Shamdins tankar om skolsköterskornas lösning i klippet ovan. Foto: SVT / Frida Lindhe

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.